Når der skal foretages sokkelstøbning eller fundamentstøbning, er der en lang række ting, der er vigtige at være opmærksom på. Derfor kan det være en god idé at søge professionel assistance hos en entreprenør, med speciale i netop sokkelstøbning.

Er du allerede en garvet gør-det-selv’er – og har du mod på at kaste dig ud i projektet alene eller med hjælp fra andre – får du her 3 gode råd til hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med sokkelstøbning.

Få styr på det praktiske

Når du skal støbe et fundament eller en sokkel betyder det som regel også, at der ovenpå vil blive opført en bygning af én eller anden slags. Selvom man selv ejer sin matrikel, skal man dog alligevel søge byggetilladelse hos kommunen.

Det skal man, fordi der kan være forskellige servitutter på stedet eller andre ting, der er vigtige at være opmærksom på. For eksempel afstand naboskel, vejmidte, byggeprocent eller regler for højde på nybyggerier. Teknisk Forvaltning kan hjælpe dig og det er heldigvis ikke så vanskeligt at søge byggetilladelse, som det kan lyde.

Er der tale om bygninger af mindre størrelse på egen grund, opnår langt de fleste tilladelse.

Søg konsulentbistand hos en entreprenør

Når man går i gang med sokkelstøbning er det vigtigt, man er bevidst om at soklen og fundamentet er en meget udsat del af bygningen. Soklen har nemlig direkte forbindelse til den fugtige jord og derfor kan der på sigt opstå fugt- og frostskader.

En entreprenør har en masse viden omkring, hvordan dette undgås. Selvom du gerne vil stå for din sokkelstøbning selv, kan du derfor med fordel søge konsulentbistand hos netop en entreprenør. Det er naturligvis en mindre mérudgift, men pengene er godt givet ud, fordi du ved arbejdet er udført efter de rette foreskrifter.

Det kan også være, det er nødvendigt at anlægge et dræn eller foretage andre forebyggende installationer, inden den egentlige sokkelstøbning går i gang. Det kan en entreprenør også hjælpe med at afklare.

Flere trin før den egentlige sokkelstøbning

Hvis du vil i gang med at støbe et fundament, er der nogle indledende øvelser der skal foretages, før du kan gå i gang med den egentligt fundamentstøbning.

Først og fremmest skal der laves en tegning med konkrete mål over selve fundamentet. Ud fra denne, kan der så laves beregninger for, hvor meget beton du skal bruge og hvor dybt der skal graves.

Som udgangspunkt skal der altid graves mindst 90 cm under terræn, fordi man derved kommer ned i frostsikker dybde. Grundlaget skal dog være fast, da fundamentet ellers vil synke. Man kan således ikke lave holdbar sokkelstøbning i muldjord eller mosejord. Er der tvivl om underlagets kvalitet, kan det blive nødvendigt at foretage jordbundsprøver.

Her søger mange også hjælp hos en entreprenør eller en anden med forstand på beregningsmodeller.