Vi kender alle dét med at have uro i kroppen. Det kan være inden en vigtig jobsamtale, eller hvis vores barn ikke umiddelbart er til at finde på børnehavens legeplads.

Men for nogle – både børn og voksne – er uro i kroppen en stor del af hverdagen. Det kan fx være tilfældet for personer med autisme, ADHD og angst.

Uroen i kroppen kan komme på forskellige tidspunkter af dagen, men den kan være særlig slem ved spise- eller sengetid – eller hvis barnet skal sidde stille i længere tid af gangen, hvor det ikke kan komme af med deres overskydende energi.

Hvis dit barn ofte oplever uro i kroppen, er det værd at læse vores tre gode råd til at skabe ro og tryghed i løbet af dagen. Prøv dem af og se, hvad der virker bedst for dit barn.

Giv negle, trøjer og blyanter en bidepause

Mange børn (og voksne) har for vane at bide negle, når de er nervøse eller keder sig. Hos nogle er det også både trøje, blyanter og bamser, der må stå på mål for bid i løbet af dagen.

Nogle børn bider i det, de kan finde, fordi de har et højt bide-/tyggebehov. Disse børn har brug for ekstra sensorisk stimulering for at kunne bevare roen i kroppen.

Det kan derfor være en god idé at give neglene en pause og investere i et bidesmykke til børn. Bidesmykket fylder ikke meget og er nemt at tage med sig i fx skole eller SFO. Et bidesmykke kan også bruges som dimseting, fx som supplement til en Fidget Spinner eller Fidget Cube.

Sidder dit barn uroligt på stolen?

Uro i kroppen bliver især synligt på skolebænken, hvor barnet skal sidde stille i lang tid af gangen. Det resulterer i, at nogle børn vipper på stolen eller forstyrrer de andre børn, fordi de forsøger at komme af med den overskydende energi.

Men vidste du, at en sansemotorisk siddepude kan hjælpe? Puden har enten knopper eller kugler, der givet stimuli til barnets krop. Denne stimuli ‘vækker’ kroppen og afhjælper dermed rastløshed, stress og fysisk spænding.

Det gør en siddepude til en god hjælp i skolen, ved spisebordet eller under lektielæsningen. Barnet kan også med fordel anvende et bidesmykke eller dimselegetøj som supplement.

Helt ro på – også ved sengetid

Nogle børn oplever størst uro i kroppen ved sengetid. Her er det din opgave at skabe tryghed og hjælpe barnet med at slappe af.

Har dit barn prøvet en sansebamse før? En sansebamse kan give ro om aftenen, da den har ekstra tyngde, der giver barnet tryghed, når han/hun krammer den. En tyngdedyne har samme fordel.

Mange sansebamser kan desuden varmes, hvilket også mindsker uroen i kroppen og giver gode muligheder for en dejlig nats søvn. De har desuden en behagelig duft, der også vækker barnets sanser.