Den grønne omstilling er godt i gang og som privatforbruger kan vi hjælpe den godt på vej. Det er nemlig ikke kun ændringerne, som de store industrier og landbruget foretager, der påvirker jordkloden i en positiv retning ved at begrænse følgeskaderne af at vi i for mange år har udledt for mange drivhusgasser i atmosfæren.
Også som slutbruger kan vi påvirke miljøet. Selv en lille ændring har nemlig betydning i den store sammenhæng, når vi alle løfter i flok og hjælper hinanden med at passe på jorden.
Som en ekstra bonus har de små ændringer i vores hverdag også ofte indvirkning på vores privatøkonomi, fordi vi sparer penge når vi forbruger bevidst – og får motion, når vi benytter kroppen til transport.
Her får du 3 tips til, hvordan selv kan hjælpe miljøet i hverdagen.
Vælg danske produkter når du handler
Ved at vælge danske produkter når du handler dagligvarer kan du begrænse belastningen af miljøet på flere måder.
Først og fremmest vil der blive sparet på den CO2-udledning der sker, når for eksempel frugt og grønt transporteres fra Sydamerika eller Sydeuropa. Når du køber mindre – og mange andre gør det samme – vil importen falde og der vil således skulle sendes færre varer med skib, fly eller lastbiler.
Desuden har vi i Danmark nogle af verdens skrappeste krav, når det kommer til brug af ukrudtsbekæmpelse og skadedyrsgift i produktionen af frugt og grønt. Også i den konventionelle. Dermed skåner du også jordkloden for en lang række potentielt skadelige stoffer. Sidst men ikke mindst passer du også bedre på din krop.
Få strøm fra danske vindmøller
Et af de bedste energitips er valget om grøn strøm. I Danmark har vi nemlig frit valg, når det skal besluttes i hjemmet, hvem der skal levere strøm. I hvert fald når du selv ejer sin bolig. Bor du til leje kan du også i mange tilfælde selv vælge el-leverandør, men du kan være nødt til at spørge din udlejer først. Det afhænger af, om din lejebolig har egen el-installation eller om denne deles med andre lejere
Vil du gerne støtte den grønne omstilling, når du skal vælge el-selskab, så vælg et, der tilbyder strøm fra danske vindmøller. Ofte er strømmen ikke dyrere, end strømmen fra for eksempel forbrændingsanlæg eller kulkraftværker.
Undgå madspild
Mange steder er frasen “undgå madspild” det nye buzz-word. Det er ikke uden grund. Det giver nemlig mening at kigge på netop dette råd, fordi det både påvirker brugen af ressourcer, udledningen af CO2, folkesundheden og privatøkonomien.
Hver gang du smider mad i skraldespanden, kasserer du nemlig først et brugbart produkt, der er brugt ressourcer på at fremstille. Der er også udledt CO2 i fremstillingsprocessen og på transporten. Derudover spiser vi også ofte for meget, når vi køber for meget – og sidst men ikke mindst er der penge at spare ved for eksempel at købe 1 liter mælk mindre i stedet for at hælde den i vasken.
Du smider mindre ud ved at planlægge dine indkøb, så du får brugt alle dine råvarer og således ikke køber mere end nødvendigt. Pas også på med at lade dig friste af mængderabatter i butikkerne.
De daglige rester efter aftensmaden kan bruges til frokost næste dag – eller til en reste-buffet på ugens sidste dag, hvor hjemmets kok således kan tage en velfortjent fridag.