Bruger du naturgas som opvarmningsform? Så får du her 3 gode råd, der gør din hverdag nemmere og billigere.

Hold dit gasfyr i topform

Når dit gasfyr fungerer som det skal er det både sikkert og fungerer optimalt. Det betyder, at du ikke bruger mere naturgas en nødvendigt og kan således holde dine varmeudgifter nede, samtidig med at du passer på miljøet. Selvom naturgas er den grønneste fossile opvarmningsform, er det nemlig stadig et fossilt brændstof, som udleder bl.a. CO2 i atmosfæren.

Derfor kan det være en god ide at lave en serviceaftale på dit fyr, så du altid er sikker på at de lovpligtige eftersyn overholdes og at fyret slutter tæt. Du kan også tage dyre driftstop i opløbet, fordi serviceteknikeren i mange tilfælde kan nå at spotte begyndende problemer. Det forebygger trælse nedbrud på en kold vintermorgen og dyre udkald i weekenden til et fyr, der pludselig er stået af.

Vær opmærksom på, at naturgas står overfor en udfasning

Der er i dag cirka 300.000 gasfyr i Danmark, og det forventes, at halvdelen af disse er udskiftet med ikke-fossile opvarmningsformer i 2030. Der er dog ikke fastsat nogen dato for, hvornår naturgas udfases helt, men det overordnede mål er en netto-nul-udledning af klimagasser senest i 2050.

Hvis dit gasfyr snart synger på sidste vers, kan det derfor være, du skal overveje et alternativ som et pillefyr eller en varmepumpe. Der er især mulighed for at opnå gode økonomiske tilskud til det sidste fra statslig side. Tilskud der er iværksat for netop at gøre det mere attraktivt for dig der er gaskunde at vælge et mere miljøvenligt alternativ.

Bliv bevidst om, at størstedelen af prisen på naturgas er afgifter

Det er kun 26% af det beløb, du betaler på naturgas, der dækker selve prisen. Prisen omfatter selve naturgassen samt omkostninger til lager og transmission af gassen ud til dig.

De resterende 74% er afgifter til staten samt moms.

Det er derfor også kun de 26% af den samlede pris, du har mulighed for at forhandle om – eller spare penge på – hvis du vælger en anden naturgasleverandør. Bliver du præsenteret for et godt tilbud på naturgas, skal du derfor vide, at den endelige prisforskel formentlig ikke vil blive særlig stor på årsbasis. I det hele taget kan det være en god ide at være på vagt overfor især telefonsælgere. Bliver du kontaktet, så pas på dig selv og din økonomi med følgende ekstraråd:

  • Bed om at få tilsendt salgsmaterialet på mail.
  • Sig aldrig ja, før du har gennemgået alle priser, bindingsperioder og abonnementsvilkår.
  • Vær især opmærksom på, om aftalen er til at komme ud af igen, hvis du fortryder.