I Danmark er det frit valg, når det kommer til el-leverandører.

Der findes landet over flere forskellige udbydere af elektricitet og de største er også de mest kendte: Energi Fyn, Sydenergi og SEAS-NVE. Selvom navnene på nogle af dem indikerer, at der er tale om lokale leverandører, er det således ikke tilfældet. Man kan nemlig sagtens bo i Nordjylland og vælge Energi Fyn som leverandør, hvis man ønsker der.

Mange er bare ikke klar over det.

Udover de store spillere på el-markedet findes der også en række lavprisleverandører – som eksempelvis Gasel.dk som sælger el til indkøbspris og derfor også med store besparelser for forbrugeren.

Vil du gerne skifte leverandør til eksempelvis Gasel.dk får du her 3 gode råd, der kan hjælpe dig med at tage beslutningen.

Er en besparelse opnåelig?

Det kræver hverken tid eller penge at skifte el-leverandør – men derfor kan det alligevel være rart at kigge lidt på, hvor store besparelser det er muligt for dig at opnå, hvis du skifter el-selskab. Især hvis du i forvejen har relativt billig el. Her kan et skift nemlig resultere i, at du enten slet intet sparer, eller værre endnu: Kommer til at betale mere.

Kig derfor gerne på dit reelle elforbrug og hvad du har betalt for det antal kilowatttimer. Regn så på, hvad samme mængde strøm ville have kostet hos den nye leverandør.

Er du i tvivl om priserne hos det pågældende el-selskab, kan du altid indhente et beregningseksempel hos den pågældende leverandør.

Kan du skifte?

Som udgangspunkt kan alle skifte el-leverandør. Ejer du selv din bolig, behøver du naturligvis heller ikke involvere andre end dig selv og eksempelvis Gasel.dk. Bor du til leje, og afregner du selv dit elforbrug direkte med elselskabet, kan du også frit skifte uden at spørge andre.

Lidt anderledes forholder det sig, hvis du afregner dit forbrug med udlejeren. Her er det nemlig udlejeren, der beslutter hvem der leverer elektriciteten. Du kan dog med fordel gå i dialog med vedkommende, da billigere el også vil betyde besparelser for alle andre i ejendommen.

Det er i øvrigt ganske nemt at skifte el-leverandør, for de fleste selskaber sørger for det hele. Du skal således blot acceptere aftalen og så går det hele af sig selv.

Måske beder dit tidligere el-selskab dig om at aflæse din el-måler, men det er hurtigt og nemt klaret.

Er der mulighed for vindmøllestrøm?

På en jordklode hvor ressourcerne bliver mindre og forureningen større, giver det mening at kigge på hvilke mulige energikilder, der findes. Den mest miljøvenlige energi fås fra såkaldte vedvarende energikilder – som vind og vand.

I Danmark er det især vindmøller, der står for den miljørigtige energiproduktion – og hvis denne energiform skal have større andele af markedet, er det nødvendigt at endnu flere forbrugere tilvælger vindmøllestrøm.

Undersøg derfor gerne om dit valgte el-selskab tilbyder vindmøllestrøm. Gerne til samme lave pris om den øvrige elektricitet. På den måde kan du påvirke både miljøet og din pengepung positivt.