En flot havepavillon giver ikke bare din have et strejf af noget eksklusivt. Den giver dig også masser af muligheder for at nyde din have endnu mere, end du allerede gør.

I forvejen er havens rum alsidigt, men hvor den udendørs haveoplevelse ikke altid er behagelig på grund af det omskiftelige danske vejr, er det noget andet med den oplevelse, der ligger lidt imellem:

Den du kan få i din havepavillon.

Her rykker du nemlig nogle ekstra kvadratmeter ud i haven – og dermed haven indendørs, uden at skulle ændre på din bolig. Med en havepavillon får du med andre ord et ekstra indendørs fysisk rum, ude midt i havens grønne univers. Et rum, du kan bruge til lidt af hvert, afhængig af hvordan du indretter det.

I denne artikel får du 3 gode råd til indretning af din havepavillon, så du får så stor glæde af den som muligt.

Flyt dine interesser ud i din havepavillon

Elsker du at læse? Så indret din havepavillon med en behagelig lænestol, et lunt tæppe og batteridrevne lyskæder, der skaber en god belysning, når mørket falder på. Et godt læsemiljø får du samtidig, hvis du lader pavillonens indervægge male i en lys farve, som reflekterer det naturlige udendørs lys.

Er der en kunstner gemt i dig, så ryk dit staffeli eller dine andre nørkleting ud havepavillonen og brug den som dit personlige atelier. Ryk gerne et praktisk opbevaringsmøbel med ud i din havepavillon til alle de ting, du ikke har i brug konstant. På den måde holder du orden og udnytter de få kvadratmeter bedst muligt.

Nyder du i stedet at pusle om planter, kan du lade din havepavillon udgøre et mindre orangeri. Der er fint plads til både vindrueranker og mindre citrusfrugttræer i en havepavillon samtidig med, at du får mulighed for at nyde haven fra en lænestol med en kop kaffe eller avisen.

Brug din havepavillon som udestue

Er dit hus ikke født med en udestue – eller har du ikke senere fået tilbygget en af slagsen – er en havepavillon et godt og nemt alternativ. Den er nemlig langt billigere at etablere end en reel udestue, men den kan det samme.

Dermed kan du forlænge sommeren og afkorte vinteren ved at bruge din havepavillon i foråret og efteråret – til weekendens frokost eller hverdagens aftensmad.

Når solen skinner på din havepavillon varmes luften nemlig op til en behagelig temperatur – og på den måde kan du sidde lunt og rart i din havepavillon, selvom udendørstemperaturerne ikke umiddelbart indbyder til havehygge.

Udnyt din havepavillon om vinteren

Den kolde vinter er ofte havens lavsæson og tiden bruges i stedet indendøre. Det betyder dog ikke, at du ikke kan tage din havepavillon i brug. Med varmt overtøj, lune tæpper og stearinlys er havepavillonen et hyggeligt sted til en kop varm kakao og en hyggesnak – især når haven står smuk og sneprydet. Din havepavillon giver nemlig læ for frost og vind, hvilket gør indeklimaet ganske behageligt, på trods af kolde temperaturer udendørs.

En flot havepavillon er derudover et godt overvintringssted for de af dine planter og træer i krukker, som ikke tåler frost – og for de udendørs havemøbler, hvis du mangler et sted at stille disse, når sommeren er slut.