At male er en af de gør-det-selv-opgaver i hjemmet, som de fleste kan finde ud af. Også selvom hænderne normalt ikke er skruet helt korrekt på i forhold til praktiske opgaver.

Med nogle få tips kan arbejdet med at male endda blive endnu nemmere, lettere at håndtere og jobbet hurtigere overstået.

Derfor får du her 3 gode råd til, når du skal male i din bolig.

Må du male selv?

Inden du går i gang med at male, er det vigtigt du sikrer dig, at du har lov til at male. Hvis du selv ejer boligen, eller lige er tilflyttet lejligheden er det naturligvis ikke noget problem.

Skal du male, fordi du skal fraflytte en lejebolig, er det dog en god idé at forhøre dig hos udlejer – i forhold til om der er særlige krav i lejekontrakten i forbindelse med fraflytningen.

Nogle steder er der nemlig krav om, at malerarbejde skal være udført af en professionel, for at sikre ensartet udtryk i alle lejligheder i for eksempel den pågældende boligforening. Andre steder ønsker udlejeren også selv at varetage arbejdet, af samme årsag.

Du kan endda også være så heldig, at det slet ikke er et krav at aflevere lejligheden nymalet – og så kan du jo passende spare dig ulejligheden.

Vælg en god vægmaling

Det kan være fristende at vælge en billig maling, særligt hvis du er igang med at fraflytte. Oftest er det dog ingen hjælp til dig selv. Billig maling dækker nemlig som regel dårligere end maling af høj kvalitet.

Det betyder, at vægmaling af en god kvalitet som regel kun kræver overmaling 2 gange. Billig maling må du derimod ofte benytte 3 lag af, før den dækker. Det betyder ikke kun ekstra arbejdstid for dig, men også et større forbrug af maling.

De penge du sparer på den billige maling, ender du derfor som regel med at bruge på den ekstra mængde maling, som er nødvendig, når kvaliteten er lav. Samtidig kan du, hvis du benytter dig af den rådgivning som din farvehandler tilbyder, få et ret konkret bud på, hvor meget maling, du har brug for.

Dermed sparer du også de penge, som mange kommer til at bruge på en ekstra spand maling for at være sikre på at have nok. En spand, som ofte ender med at stå ubenyttet hen.

På bundlinjen er maling af en god kvalitet således som regel den mest økonomiske løsning.

Anskaf det rigtige udstyr

Malerarbejdet går hurtigere, hvis du har det malerudstyr, du skal bruge. Sørg derfor for både at have brede pensler og brede ruller til de store flader samt mindre pensler til hjørnerne. Det kan være fristende at nøjes med en enkelt rulle og en enkelt pensel, men det er sjældent hurtigere at måtte udføre præcisionsarbejde med en kluntet pensel.

Anskaf også en teleskopstang, der kan sættes på malerrullen. Den gør det både hurtigere og nemmere at rulle vægflader på denne måde. Det er desuden også mere skånsomt for ryggen.

Vælg derudover udstyr af en god kvalitet. Særligt billige pensler kan gøre malerarbejdet besværligt og resultatet utilfredsstillende på grund af penselhår, der falder af og sætter sig på den nymalede overflade – eller bliver skæve og maler ujævnt.