Med disse 3 gode råd bliver du klædt godt på til at vælge den bedste støvsuger, så rengøringen bliver nemmere og sjovere.

Vælg en let støvsuger til boligen med flere etager

Bor du i en et-plans bolig eller skal der også støvsuges på førstesalen eller kælderen?

Det er ikke helt ligegyldigt hvilken støvsuger du vælger, hvis din bolig fordeler sig over flere plan. Blandt andet fordi der så er trapper der skal støvsuges, men også fordi du kommer til at bære støvsugeren op og ned rigtig mange gange. Vælg derfor en let støvsuger med et godt bærehåndtag og automatisk ledningsoprul, så det bliver nemt og hurtigt at bære den op og ned.

Alternativt kan du vælge en større støvsuger til stueetagen hvor familien og eventuelle husdyr ofte opholder sig, og så en mindre/billigere støvsuger til brug i kælderen og/eller på førstesalen. Her kan en ledningsfri støvsuger også være en mulighed, da denne nemt kan bringes op og ned, samt bruges til nem støvsugning af trapper.

Du kan finde flere eksempler på gode støvsugere her.

Vælg en støvsuger med det rette tilbehør

Til de fleste støvsugere medfølger der et børste- og fugemundstykke, men på flere støvsugere er dette et kombimundstykke som ikke er specielt godt. Vær derfor opmærksom på kvaliteten og udformningen af tilbehøret, da det for manges vedkommende er en vital del af en god og effektiv rengøring af hjemmet. Mange af de billigste støvsugermodeller har desuden tilbehøret monteret i et lille plastikbeslag på støvsugerens teleskoprør, hvilket ikke altid er optimalt. Det er med andre ord bedst at vælge en støvsuger, hvor tilbehøret er i en ordentlig kvalitet og ligger i et lille opbevaringsrum i støvsugeren.

De lidt dyrere støvsugermodeller har ofte ekstra meget tilbehør i pakken, som kan være nyttigt for dig med særlige behov. Det kan være et ekstra parketmundstykke til brug på hårde gulve, et mundstykke med elektrobørster til tæpper, eller særlige små mundstykker til dybdegående rengøring af polstrede møbler. Det kan derfor være en fordel at vælge en af disse støvsugere, hvis du har brug for det specielle tilbehør.

Pas på med energiklassen

Siden september 2014 har alle støvsugere været energimærket, hvilket betyder at de klassificeres i forhold til deres energiforbrug og en række andre parametre. Energimærkningen kan være et godt pejlemærke hvis du er i tvivl om dit valg af støvsuger, men du bør ikke udelukkende lade mærkningen afgøre dit valg. Du bør også kigge på brugeranmeldelser og testresultater fra uafhængige kilder, før du vælger endeligt. Her får du nemlig indsigt i støvsugerens praktiske egenskaber, samt adgang til målinger af de blandt andet støvudledningen og støjniveauet. Du kan læse mere om energimærkningen af støvsugere hos SparEnergi.dk