Køkkenmaskiner er meget populære og især tv-programmer som Den Store Bagedyst har sat fokus på det praktiske hjælpemiddel i det daglige køkkenarbejde. Hvis man er nybegynder kan det dog være svært at finde ud af, hvad man skal kigge efter. Markedet er nemlig stort og priserne alt fra lave til meget høje.

Her får du 3 gode råd til, hvad du skal holde øje med, når du skal vælge din nye køkkenmaskine.

Tjek skålstørrelsen

Skålens størrelse har betydning for, hvor store mængder dej eller fars du kan røre i din køkkenmaskine. Når du skal vælge model, er det derfor en god idé at skele til, hvor mange personer du oftest bager til. En køkkenmaskine med en skålstørrelse på 4,8 liter kan for eksempel røre en gærdej baseret på op til 1,5 kilo mel. Det svarer til omkring 24 boller.

Har du brug for at bage større mængder, har du derfor også brug for en køkkenmaskine med en større skål. Generelt er det en god idé at vælge så stor en skål som muligt. Så har du langtidssikret din køkkenmaskine, som nemt kan holde i mange år.

Sørg for en kraftig motor

Hvis du primært skal bruge din køkkenmaskine til at ælte gærdej på, har den brug for noget motorkraft. Ellers vil den i værste fald overophede og i bedste fald hakke og ikke være i stand til at ælte dejen igennem. Motorkraften på køkkenmaskiner er angivet i watt, men det er meget svært helt præcist at angive et minimumskrav til antal watt. Årsagen er at watt angiver strømforbruget og ikke nødvendigvis den effektive motorkraft. En køkkenmaskine med 300 watt kan derfor sagtens ende med at være lige så god og kraftig som en maskine med 1400 watt.

En god tommelfingerregel er at pris og kvalitet hænger sammen og mange dyrere køkkenmaskiner i øvrigt leveres med fuld returret, selvom de er taget i brug. Dermed kan du prøve dig frem.

Stabilitet og brugervenlighed

Jo mere din køkkenmaskine vejer, jo bedre står den fast. Det er især vigtigt med en tung maskine, når du arbejder med tunge deje. Er maskinen for let og dejen stor, vil køkkenmaskinen nemlig stå og hoppe rundt på bordet. Fordi en god køkkenmaskine er tung, er det også en god idé at vælge køkkenmaskine efter, hvor flot den tager sig ud, når den står på køkkenbordet. En tung maskine vil nemlig oftest ikke blive pakket væk efter brug, men i stedet stå fremme på bordet. Her betyder æstetik meget for mange.

Derudover er det vigtigt at din køkkenmaskine er nem at bruge og nem et rengøre. Bliver det for besværligt, ender man nemlig ofte med ikke at få maskinen brugt.

Er du endnu i tvivl om, hvad du skal vælge, kan du finde flere gode tips til valg af køkkenmaskiner på Ting-til-hjemmet.dk