Når en lille ny eller et hold tvillinger kommer til verden, sker der en forskydning i dine prioriteter og hverdagens rutiner. Alt det, du før var vant til ændrer sig. Ikke nødvendigvis meget, men i hvert fald en smule.

Her får du 3 gode råd til, hvordan landingen i et nyt liv med en baby bliver så blid som mulig. For både babyen, dig og dine omgivelser.

Det er midlertidigt

Mange kommende forældre kan blive ramt af en smule panik op til fødslen. Ikke kun på grund af den, men alt det der følger bagefter. For hvordan kommer det til at blive at sove mindre, end man har brug for? Og hvordan bliver livet, når de spontane byture og rejser må vige pladsen for ro og stabilitet? Får man nogensinde sin gamle hverdag tilbage? Og får man tid til hinanden?

Det er alle sammen spørgsmål det er helt naturligt popper op. Naturligvis er familier og børn forskellige – men en ting, der er sikkert. Alting er midlertidigt!

Livet med at lille barn ændrer sig bogstavelig talt fra dag til dag. Selvom de første måneder kan være hårde, når man lider af søvnmangel, så husk at pludselig sover barnet igennem.

Og når de romantiske weekendture må vige pladsen for weekender hjemme med praktiske opgaver og en lille baby, der kræver fuld opmærksomhed, så husk at barnet allerede omkring 2-års alderen fint kan hygge sig med sine bedsteforældre på en overnatning, mens I tager på et weekendophold.

Lad være med at se babyens ankomst som en afslutning på jeres gamle liv. Se det i stedet som begyndelsen på et nyt – og et “på gensyn” til de ting, I elskede at lave tidligere. Tiden bliver jeres igen en dag – og så vil I kigge på hinanden og undre jer over, at tiden gik så stærkt.

Hold kalenderen fri, når I har mulighed for det

Det er svært at forudse mængden af overskud, når man har en lille baby. De fleste er sikkert klar over, at de første måneder som regel betyder afbrudt nattesøvn og dermed også mindre overskud til alt det andet. Det ér hårdt med et spædbarn i huset og derfor har I også brug for ro.

I kan sagtens have dage, hvor I føler, I kan overskue alting – men der vil også være dage, hvor I kunne sove stående. Det er altid svært at forudsige, hvordan man har det flere uger frem. Hvis I har mulighed for det, er det derfor en god idé at vente med at booke weekenden med masser af aftaler og i stedet være lidt spontan. Det er super ærgerligt at skulle ud både formiddag og eftermiddag, hvis natten har budt på kun få timers søvn.

Det er heller ikke sikkert barnet er med på, der skal ske en masse. Som udgangspunkt er de fleste babyer nemlig mest til ro og stabilitet og for mange indtryk kan gøre det lille barn ked-af-det og svært at få til at falde til ro om aftenen.

Der findes ikke noget, der hedder normalt

Ordet “normalt” eksisterer ikke i en babys verden. Der findes masser af bøger, pjecer og sundhedsplejersker, der står klar med gode råd om babyers spisemønstre, sovemønstre og kontakbehov. Her er det meget vigtigt at huske, at alle bøger og al anden information tager udgangspunkt i noget gennemsnitligt. Ikke nødvendigvis dit barn.

I vil eksempelvis kunne læse, at børn over en vis alder ikke har brug for mad om natten – men derfor kan de godt være tørstige og have brug for en ammetår eller et glas vand alligevel.

I vil også høre mange steder fra, at børn som regel sover igennem ved 8 måneders alderen – men det er lige så normalt at sove igennem når man er 4 måneder eller 2 år.

Derfor: Husk at selvom jeres baby ikke følger de retningslinjer, I kan læse jer til, så er jeres barn stadig helt som det skal være. Ingen voksne er ens og det samme gælder babyer. Så længe dit barn er glad, vokser som det skal og ikke har ondt er alting med største sandsynlighed præcis, som det skal være.

Du kan finde flere råd til livet med børn på 100hjerter.dk