Selvom døden er en uundgåelig del af livet, er det aldrig rart når et dødsfald blandt de nærmeste indtræffer. Uanset om det kommer uanmeldt eller var forventet, er der en masse følelser i spil – og en række praktiske ting, der skal ordnes. Midt i sorgen.
Her får du 3 gode råd til, hvordan du griber et dødsfald an, når livet hos en af dine kære har nået sin afslutning.
Tag kontakt til en bedemand
En bedemand har specialiseret sig i at håndtere dødsfald. Både praktisk og følelsesmæssigt. Det er derfor et godt sted at starte, når dødsfaldet er indtruffet.
Bedemanden kan både tage de svære samtaler, forstår alle jeres følelser og hjælper med at få sat ord på tingene.
Bedemanden sørger også for, at der er styr på alt ned til den mindste detalje. Lige fra en eventuel overflytning og transport til dødsannonce og arrangement af mindesamvær efter jordfæstelsen eller bisættelsen.
Vedkommende stiller også alle de rigtige spørgsmål og sørger således for, I kommer omkring alle aspekter i forbindelse med dødsfaldet og begravelsen eller bisættelsen.
Find en bedemand der kan hjælpe dig
Brug præsten
Hvis begravelsen eller bisættelsen skal foregå i kirkeligt regi, skal I have fat i præsten. Bedemanden kan hjælpe med dette – men I kan også selv ringe til vedkommende.
Præsten vil typisk tilbyde jer et besøg i hjemmet eller på præstegården eller sognegården. Her kan I tale om selve ceremonien, men også søge trøst og støtte i samtalen. Også selvom I ikke er særligt religiøse.
De fleste præster er gode til at møde folk, hvor de ér – og man kan sagtens få meningsfulde samtaler og et kærligt, lyttende øre med i en samtale med præsten i forbindelse med et dødsfald.
Hav opmærksomhed på børnene ved et dødsfald
Selv som voksen er døden svær at rumme og forstå. Er man barn, bliver det ikke nemmere – især fordi de færreste børn har stiftet særlig meget bekendtskab med døden inden selve dødsfaldet.
Mange bedemænd har dedikerede børnebøger, der er gode at læse sammen med børnene, så de får en forståelse for, hvad der sker omkring dem.
Børn reagerer i øvrigt forskelligt. Nogle bliver meget kede af det, mens andre kan opleves næsten upåvirkede – og hvor reaktionen lader vente på sig.
Her er det vigtigt at kunne rumme begge dele. Alle sørger nemlig på deres egen måde, i deres egen hastighed.
Og husk, at det er helt i orden at være ked af det. Børn må gerne se de voksne græde. Det støtter dem kun i, at gråd er en naturlig ting, man ikke skal være bange for. Alene det kan gøre det nemmere for børnene at komme igennem sorgen, fordi de tør vise deres følelser, når de voksne også gør.
Bor du i postnummer 8700 eller omegen? Så kontakt en begravelsesforretning i Horsens og få flere gode råd til at håndtere børn og sorg i forbindelse med et dødsfald.