Du kan forlænge dine løbesko’s levetid. Du kan i hvert fald gøre således at skoene holder sig friskere længere, og derved også forlænge deres levetid.
Nedenstående vil jeg komme med de 3 bedste råd jeg kan give i forhold til at vedligeholde (og vaske) dine løbesko korrekt. Det er nogle simple forholdsregler du skal tage dig. Det er noget som alle kan finde ud af.

1. råd: Glem alt om din vaskemaskine

Så faktisk er mit første råd til hvordan du vedligeholder dine løbesko, noget du for alt i verden ikke må gøre. Jeg er ikke naiv, og jeg kender selv et hav af folk som gør det. Denne dødssynd, som jeg mener det er. Putter deres løbesko i vaskemaskinen for at få dem rene.
Jeg siger ikke at det i nogle tilfælde (eller måske endda de fleste tilfælde) ikke går galt. Men personligt tør jeg ikke tage risikoen. For risikoen for at du ødelægger dine løbesko i stedet for er virkelig til stede. Hvis du får behandlet dine sko for hårdt, men for varmt vand eller høje centrifuger, så er der stor risiko for at limen i skoen slipper. De løbesko du smed i vaskemaskinen i 2 dele, kommer ud i 4 dele? Så mit første råd er helt sikkert at droppe vaskemaskinen og gøre det manuelt. En balje med varmt vand og en lille bitte smule tech-vaskemiddel af en art. Så har du også muligheden for at vaske både under og selve indlægssålen.

2. råd: Husk at lade dine løbesko lufttørre

En to-delt opfordring. Lad os starte med den der relatere til ovenstående 1. råd. Når du har vasket dine løbesko, så lad dem tørre naturligt og med masser af luft. Ingen kunstig tørring foran for varm brændeovn eller oven på oliefyret.

Næste aspekt i luftning af løbesko, er når du er færdig med at løbe. Hvis du gider at gøre dig selv den tjeneste, når din løbetur er fuldendt, og du tager skoene af. Så løsner du snørrebåndene så meget det lader sig gøre, og du piller indlægssålen ud (hvis dette er muligt) Så stiller du skoene til naturlig tørring. På den måde vedligeholder du dine løbesko. Du mindsker risikoen for dannelse af bakterier inde i skoen, og det er bakterierne der er den støste faktor i løbesko der lugter. Så vil du holde dine løbesko fri for den væste lugt, så husk at luft dem ud.

3. råd: Brug dine løbesko korrekt

Hvis vi skal se på levetid og generel vedligeholdelse af løbesko. Så må mit 3. råd være at bruge dine løbesko korrekt. Jo men hvordan kan jeg bruge dem forkert tænker du så. Når jeg siger korrekt brug af løbesko, så mener jeg du forlænger dens levetid betragteligt hvis du bruger skoen i det terræn eller underlag som skoen er udviklet til. En landevejs løbesko har bedst af at løbe på landevejen (eller hårde stier). Den holder aldeles ikke til at løbe i terræn med grene og torne. Modsat er en trail løbesko bygget til det hårdere terræn. Men den kan du så ikke bruge å landevejen, for det er slidsålen og mellemsålen på skoen ikke fremstillet til.

Tre simple råd som det hverken koster ekstra eller er særlige svære at efterleve. Det eneste du skal have er tålmodighed og vilje til at udføre dem.

/Ronni Andersen
Ejer Iloebesko.dk – Når løb bliver en passion