Med livet følger også døden – og når den indtræder følger der en masse praktiske opgaver. En ting er begravelsen eller bisættelsen og det praktiske omkring det. Noget andet er det formelle i form af dødsanmeldelse og øvrig kontakt til de offentlige instanser.

Alt sammen noget det kan være svært at overskue at sætte sig ind i, ligesom det i sorgen kan være vanskeligt at finde overskud til at løse opgaverne.

Derfor vælger langt de fleste en bedemand, der kan varetage de praktiske opgaver og rådgive og guide de pårørende i de mere jordnære forhold: Dødsannonce, overførsel til kapel, begravelse eller bisættelse, valg af blomster, kontakt til præsten, kontakt til graveren for valg af gravsted, valg af kiste og urne – og en masse andre ting, der skal tages stilling til.

Men hvilken bedemand skal man vælge? Det får du 3 gode råd til i denne artikel.

Vælg en lokal bedemand

Leder du efter en bedemand på Falster og Lolland gør du dig selv en tjeneste ved at vælge en lokal. Mange større bedemandsforretninger tilbyder at køre i en stor radius og udvalget af relevante bedemænd er derfor større, end du måske umiddelbart skulle tro.

Ved at vælge en lokal forretning er du dog sikker på at få en bedemand, der kender lokalområdet. Ikke blot i forhold til kørsel mellem hjem, sygehus og kapel – men også i forhold til at kunne give dig personlige anbefalinger når det kommer til valg af blomsterdekoratør, stenhugger og meget andet.

Måske kender bedemanden endda den afdøde, hvilket kan være rart midt i sorgen.

Spørg ind til prisen

Nogle bedemandsforretninger kan give dig en lavere pris, fordi du udfører nogle af opgaverne selv. Her tager bedemanden sig typisk af det praktiske papirarbejde, mens du selv sørger for alle opgaver omkring begravelsen – både inden og op til.

Det er  altid en god idé at sammenligne priser hos de forskellige bedemandsforretninger, men husk også samtidig undersøge, hvad du får for pengene. Det er vigtigt du får en løsning, der giver dig præcis hvad du har brug for – i overensstemmelse med den afdødes ønsker.

Der kan være stor forskel på priserne og da en begravelse eller bisættelse i forvejen kan blive en dyr affære, når der også efterfølgende skal lægges prisen til en gravsten og et gravsted oveni, er det en god idé at undersøge markedet, hvis du har overskud til det.

Husk at få aftalen eller prisoverslaget på skrift, så der ikke opstår tvivl undervejs.

Lyt til andres erfaringer

Tiden efter et dødsfald og den efterfølgende begravelse eller bisættelse kan ikke gøres om. Det vil samtidig være en periode, du formentlig altid vil komme til at huske fremover.

Derfor er det vigtigt, at du er tryg ved dit valg af bedemand, så du får sendt den afdøde videre på den bedste måde. Måske har du selv tidligere erfaringer med en bedemand – eller kender andre, der kan anbefale en forretning. Spørg og drag nytte af andres erfaringer.