Hvis du gerne vil tabe dig – og ikke mindst bevare et sundt vægttab – er der særligt 3 gode råd, du kan følge.

Der er ikke tale om trylleri eller hurtige løsninger, men gode råd til vægttab som nemt kan implementeres i hverdagen. Dermed bliver de til nye vaner og derfor bliver vægttabet efterfølgende også nemmere at holde.

Vælg protein fremfor kulhydrater

Protein mætter mere og længere end kulhydrater. Det gør de, fordi kroppen bruger længere tid på at nedbryde og forbrænde proteiner fremfor kulhydrater. Maden ligger derfor længere tid i maven og tarmene, når den har et højt proteinindhold, end det er tilfældet med simple kulhydrater.

Du ved det sikkert allerede: En stor bøf holder dig mæt længere end en pose Haribo – selvom de kaloriemæssigt måske indeholder det samme.

Samtidig bruger kroppen mere energi på at fordøje protein end den gør på at fordøje kulhydrat. Faktisk op til 25% mere. Det betyder, at du automatisk får kroppens forbrænding til at stige en lille smule, hvis du spiser mere protein end du plejer.

Derfor: Vælg et ekstra stykke kylling fremfor en ekstra håndfuld pasta.

Øg dit aktivitetsniveau – det såkaldte NEAT

Træning er ikke nødvendigt for at tabe sig og man kan sagtens smide en masse kilo uden træning. Bevægelse er dog en stor hjælp til at øge kroppens forbrænding. Du kan derfor tabe dig mere og hurtigere, hvis du træner eller får motion – eller alternativt spise mere uden at vægten øges.

Motion er dog mange ting og kroppen forbrænder kalorier uanset om du støvsuger og cykler til arbejde eller brænder dem af i et fitnesscenter. Kroppen kan ikke kende forskel!

Sørg derfor som en start for at øge dine basale dagligdagsaktiviteter ved at cykle eller gå i stedet for at tage bilen  – og snup en ekstra tur til vandautomaten på arbejdspladsen.

Mindre mængder i stedet for forbud

Der er ikke noget, du ikke må spise, når du gerne vil tabe dig. Grundlæggende set taber man sig nemlig ved hjælp af et kalorieunderskud. Det betyder, at kroppen bruger flere kalorier, end den indtager – og derfor bliver tvunget til at benytte kroppens fedtdepoter som energi i stedet.

Er du i kalorieunderskud vil du således tabe fedt og kalorieunderskuddet kan sagtens opnås selvom din kost indeholder kage, slik og junkfood. Det hele handler om mængderne.

En håndfuld mandler og en håndfuld slik indeholder for eksempel ofte det samme antal kalorier – og en cheeseburger fra McDonalds indeholder det samme som 80 gram havregryn.

Der er ingen tvivl om, hvilke madtyper der på sigt er bedst for kroppen, men i forhold til et kalorieunderskud er det underordnet, hvilken af delene du spiser. Derfor: Spis den mad du har lyst til og kan lide, men i mindre mængder end du plejer.

Brug eventuelt en app til at indtaste dine måltider i for at få et overblik over, hvor meget du indtager og hvor du kan skære ned i kalorieindtaget, så du opnår et underskud.