Når man taler om stress, skelnes der mellem to forskellige former. Den første er den form for stress, som vi tillægger os selv i en meget kort periode, hvor der er brug for, at vi når i mål med en opgave.

Det kan for eksempel være, at vi har en deadline at nå fredag morgen og at timerne på jobbet torsdag eftermiddag er hektiske. Det kan også være den stress, der opstår i forbindelse med madlavningen juleaften, de sidste 30 minutter inden familien sætter sig til bords.

Denne stress behøver ikke være negativ. Den får os nemlig til at fokusere og arbejde effektivt – og i virkeligheden burde denne type stress blot kaldes for hektik eller travlhed.

Den anden form for stress er derimod helt anderledes.

Den er en længevarende eller konstant tilstand af stress, som nedbryder psyken og kroppen og som kan føles umulig at se en ende på. Ganske ofte har den også svære fysiske symptomer som indre uro, hjertebanken, udmattethed, udslæt, dårlig søvn og gentagne infektioner.

Denne type er altid alvorlig og bør løses med professionel behandling af stress.

Her får du 3 gode råd til, hvordan du sammen med en stressrådgiver kan få bugt med din stress og fremadrettet forebygge, at den opstår igen.

Genfind balancen

Det er en ubalance mellem dine forventninger til dig selv, andres forventninger til dig, din tid til rådighed, mængden af opgaver og dit mentale overskud der forårsager stress.

Når stressen skal slippes, skal der derfor arbejdes med at få bragt balance mellem tingene igen. Det gøres ved – gennem samtaler og praktiske øvelser i forbindelse med din behandling af stress – at justere på de ting, der kan justeres ved.

Man kan for eksempel ikke få flere timer i døgnet – men man kan godt skære mængden af opgaver ned. Man kan for eksempel heller ikke gøre så meget ved andres forventninger til sig selv – men man kan arbejde med at få disse til at blive uvæsentlige.

Tænk over hvordan dit liv skal være

Stress kan være en oplagt chance til at genoverveje, om du lever det liv, du ønsker.

Ved at finde ud af, hvad der er væsentligt for dig, kan du nemlig lettere arbejde med at genfinde balancen, men kan også fremadrettet blive tunet ind på, hvad der skal have din opmærksomhed – og hvad der ikke skal.

Vil du gøre karriere på jobbet eller fokusere på at være mere nærværende som mor eller partner? Vil du træne op til et marathon eller lære at spille klaver? Der er ikke plads til at fokusere 100% på alting på én gang, så ved at tænke over, hvad der er vigtigst her og nu, kan du lægge en plan for, hvordan du får dit mål til at lykkes.

Undgå stress fremadrettet

Ved at få nogle værktøjer du kan benytte dig af, når din stress trænger sig på – eller årsagerne til den tidligere stress banker på døren – kan du forebygge et nyt anfald.

Det kan for eksempel være værktøjer, der kan hjælpe dig med at sige nej og sige fra – eller værktøjer der hjælper dig til at sige ja tak til en hjælpende hånd eller de ting, der giver dig mentalt overskud.

Ved at have strategier og praktiske øvelser, der kan hjælpe dig med at håndtere kritiske situationer, behøver du nemlig ikke forlade alt dit arbejde på overskud til at sige fra og viljestyrke til at stå fast. Dermed virker værktøjerne også allerede i den periode, du stadig er stresset.