Har du store fødder, kender du sikkert til vanskelighederne ved at finde sko som er behagelige at have på. En ting er nemlig skoenes udseende – en anden er fodens bevægelighed og fornemmelsen, skoene efterlader dine fødder med.

Når man er mange timer på benene om dagen, skal dit valg af store sko nemlig være helt rigtigt, så du ikke får ondt eller risikerer at få din naturlige fodstilling påvirket negativt med tiden. Her får du derfor 3 gode råd til store sko og livet med store fødder generelt.

Vælg store sko, der passer til din fod

Det er vigtigt, at dine store sko er udvalgt med omhu i overensstemmelse med udformningen af dine fødder.

Der er nemlig forskel på, om dine fødder er lange og smalle eller lange og bredde. Der er også forskel på, hvordan fodens svang er udformet og hvor lange og brede dine tæer er. Derudover kan der være forskel på henholdsvis højre og venstre fod. Desuden er der individuelle forskelle i forhold til, hvordan den enkelte går i skoene. Nogle går på indersiden, andre på ydersiden.

Tilsammen har det hele betydning for, hvor god en pasform dine store sko har. Derfor kan du med fordel overveje at vælge specialfremstillet fodtøj, som tager højde for netop dine fødder. Særligt hvis du har brug for et par sko til fysisk arbejde eller fysisk aktivitet.

Pas på store sko i den billige ende af prisskalaen

Nogle steder kan du købe store sko som er fabriksfremstillede. Fordelen ved disse sko er, at de ofte er billigere end specialfremstillede sko og at der som regel er mulighed for at finde sko i store størrelser, som følger den nyeste mode. Det kan være praktisk til en enkelt aften i byen eller hvis du på anden måde skal til fest.

Denne type sko er dog sjældent et godt valg, når det kommer til hverdagsfodtøj. Fabriksfremstillede sko er nemlig skabt til at passe alle med store fødder.

Det betyder, at din fod som regel enten vil være en smule for smal eller for bred til at pasformen er i top. Det kan give dig fodsmerter og på sigt påvirke fodknoglernes stilling. Er der ikke støtte nok i skoen, kan du yderligere opleve at den skæve fodstilling kan forplante sig til dine knæ og hofter og give ømhed i disse led.

Vælg få par sko – men nogle gode af slagsen

Er du vild med sko, kender du sikkert trangen til at have mange forskellige par i skabet. På et praktisk plan er det dog slet ikke nødvendigt og du kommer derfor langt med 4-5 par basissko på din skohylde.

De fleste kan klare sig med følgende:

  • Et par hverdagsko, der kan bruges på jobbet.
  • Et par vinterstøvler, der er vandtætte og dermed også kan bruges i regnvejr.
  • Et par pæne sko til fest – for kvinders vedkommende for eksempel et par ballerinasko, som sidder godt fast på foden.
  • Et par sommersandaler eller klip-klapper.
  • Et par sportssko til fysisk aktivitet og gåture.

Det kan holde den samlede pris på store sko nede. Fordi fødderne hos voksne heller ikke længere vokser begrænser det yderligere udgifterne til nye sko.

Desuden er specialfremstillede store sko af en meget høj kvalitet og kan derfor holde i flere år. Særligt dem, du ikke bruger på daglig basis.