Svømning er en af de eneste sportsgrene, som nærmest er en nødvendighed her i lille Danmark, når vi næsten overalt er omringet af vand. Men mange danskere forbinder ikke svømning, som en decideret sportsgren – på trods af at næsten 175.000 går til svømning, og det dermed er Danmarks tredje mest populære sport.
Men hvordan kommer man så i gang med svømning – på et mere seriøst og fast plan? Som tidligere elitesvømmer vil jeg herunder give dig mine tre bedste råd til hvordan du nemmest og bedst kommer i gang med svømning – til glæde for din sikkerhed og sundhed. Og lad os så komme i gang
Find en svømmeklub i lokalområdet
Nok det allerførste du skal gøre er at finde en svømmeklub i dit lokalområde, som du kan melde dig ind. For hvis du i forvejen har svært ved at holde dig oven vande, så er det nærmest dømt til at gå galt, hvis du ikke har nogen til at lære dig hvordan og hvorledes. Dertil er det også bare meget sjovere at svømme sammen med en masse andre, som ofte også kun er ligeså gode som dig.
Herigennem lærer du forhåbentligt også de rigtige svømmetekniker, således at du undgår skader tidligt i forløbet. Så find en svømmeklub – det koster i langt de fleste klubber ikke mere end 500 kr. halvårligt, og det er altså godt givet ud, hvis du vil give svømning et skud.
Få det rigtige svømmeudstyr
Uden udstyr – ingen svømning. Har du prøvet at svømme uden svømmebriller under vandet, også åbne øjenene? Dét er ikke sjovt, og svier ret meget. Derfor er det en nødvendighed at du i hvert fald anskaffer dig et par svømmebriller. Derudover skal du naturligvis også have en badedragt hvis du er pige/dame eller et par badebukser hvis du er mand/dreng. Og med det udstyr er du faktisk rigtig godt dækket ind til at komme i gang.
Når du så først har lært at svømme nogenlunde, så kunne en pullboy, svømmeplade og et par finger paddles også være en god ide, for at sætte endnu mere skub på din svømme udvikling. Så i sidste ende kræver eller koster det stort set ikke noget at komme i gang – det er da for fedt!
Start med brystsvømning – og derefter crawl
Når mange starter til svømning for at lære det, så starter de ud med at prøve alle de forskellige stilarter som butterfly og rygcrawl o.s.v. Disse er bare ret komplicerede at lære, og derfor ikke en særlig god ide at starte ud med. I stedet bør du starte med at svømme brystsvømning, og derefter crawl. På den måde får du en god start på din nye svømmetræning.
Hermed fik du 3 gode råd til at komme godt i gang med svømning. Jeg håber det gav dig endnu mere lyst til at prøve svømning af som sportsgren – det er bare super sjovt, når man svømmer sammen med andre ligesom det er usandsynligt godt for helbredet. God fornøjelse i vandet!