I dag kan du købe fodboldstøvler, der koster op til næsten 2.500 kr. – og med priser i det lag, er det endnu vigtigere, at du kan bruge din støvler i mere end én sæson.

Og med tre nemme tricks, får du netop længere levetid, så du både sparer penge over tid og bedre kan give de penge ekstra, for støvler der virkeligt er lækre både at bruge og kigge på.

Find din indre vaskekone frem

Det er en kliché, og du ved det måske godt, men jo bedre du er til at holde dine fodboldstøvler rene, jo længere tid kan de leve og undgå skraldespanden.

Så når du kommer hjem efter en præstation, enten til kamp eller på træningsbanen, der var Messi værdig, skal du lige vende tilbage til hverdagen og gribe vand, spand og en klud – og måske endda en blød børste hvis du har sådan en.

Sørg for, at både knopper og overdel er renset helt for snavs. Under støvlen, kan du fint bruge en børste til at fjerne det hele. På overdelen er det dog en god idé, at nøjes med at fjerne det mest med en klud eller blød børste og så fjerne det sidste snavs, med en tør klud.

Og husk så: Det er ikke en vandkamp. Brug kun den mængde vand der er nødvendigt og lad være med at stikke støvlerne i baljen.

Brug de rigtige støvler på den rigtige bane

I dag spiller og træner flere og flere på kunstgræs. Man kan bruge mindre tid indendørs om vinteren, fordi man kan spille hele året på kunstgræs, mens græsset får lov at undgå total ødelæggelse.

Men når det nu er tilfældet, så er det også vigtigt, at du bruger de rigtige støvler til kunstgræsset: Støvler markeret med ”AG”.

Almindelige støvler er markeret med enten FG (”Firm Ground”) eller måske SG (”Soft Ground”). Der findes også støvler med mærkatet ”TF”, som kan være anvendelige på ældre kunstgræsbaner.

De har flere og mindre knopper end ”AG”, men i takt med, at kunstgræsbanerne udvikler sig og kommer til at ligne rigtig græs mere og mere, er det ”AG” mærkatet du skal gå efter.

Balsam for sjælen

Eller i hvert fald for dine læderstøvler.

Er du til fodboldstøvler i rigtig læder, frem for støvler i f.eks. mikrofiber, er det vigtigt, at du deler ekstra meget ud af din kærlighed for støvlerne.

Fodboldstøvler af ægte læder, giver bedre komfort for din fod, men for at kunne bevare smidigheden i støvlerne, er det vigtigt at de får en omgang læderbalsam, specielt efter du har gjort dem våde i forbindelse med rengøringen i det første tip.

Så grib en klud, find en læderbalsam i samme farve som støvlen – eller neutral farve – og giv støvlerne en grundig omgang. Lad støvlerne tørre i omkring 24 timer, og tør derefter det overskydende fedt af.

Og lad nu være med, at stille din støvler til tørre på radiatoren eller sågar på et fyr eller en brændeovn, fordi det skal gå stærkt med tørringen. Du risikerer ødelagte syninger eller limninger.

Hvis det er fornuftige temperaturer udenfor, så stil dem ud og tørre, og ellers stil dem i en rum med stuetemperatur.

Vil du have gøre endnu mere for dine fodboldstøvler, kan du besøge denne guide til pleje af fodboldstøvler, som deler flere gyldne tips og tricks.