Til en god og traditionsrig fest hører også festsange. I hvert fald i mange tilfælde. Typisk bruges festsange til konfirmation, bryllup, rund fødselsdage samt kobber-, sølv- og guldbryllupper. Nogle gange synges der også festsange til et jubilæum og andre festlige lejligheder, der er noget særligt.

Overvejer du at lave en festsang selv eller få skrevet en personlig festsang? Så får du her 3 gode råd til dét.

Er festsange oplagte til den pågældende fest?

Når du skal lave en festsang, bør du først og fremmest overveje om en sang passer til lejligheden. Det er for eksempel forventeligt med en personlig festsang til en konfirmation, men ofte ikke så benyttet til for eksempel en indflytterfest.

Det er også en god idé at huske på, at festsangen laves til ære for enten konfirmanden, fødselaren eller brudeparret. Er dem der skal fejres umiddelbart ikke typerne, der bryder sig om sange i forbindelse med fester, kan det derfor være en tale er et bedre indslag end en festsang.

Det kan også være fødselaren eller brudeparret helt har frabedt sig sange. Er det tilfældet bør dette naturligvis respekteres.

Vælg en melodi til din festsang

Når du skal finde en god melodi til festsang er der også nogle ting du kan overveje. Først og fremmest er det en fordel at vælge en melodi, som alle kender. Så er chancen for at gæsterne synger med størst.

Det er også en god idé at vælge en melodi, der ikke har for høj en toneart eller stor variation i tonerne. Det gør det nemlig lettest at synge med for alle, både dem med lyse og dybe stemmer – og dem der ikke er musikalsk anlagte.

Klassiske melodier til festsange som de fleste kender er “Jeg ved en lærkerede”, “Jeg er havren” og “Det er hammer, hammer fedt”.

Hold din festsang i en passende længde

Ofte har man meget på hjerte, når der skal skrives en personlig festsang. Kunsten er derfor at begrænse sig. En festsang på 20 vers kan nemlig blive temmelig massiv og man risikerer at de øvrige gæster begynder at tabe gejsten undervejs i sangen.

Afhængig af hvilken melodi festsang der vælges – og hvor lange versene er – bør du derfor holde dig på et overskueligt antal vers. Skriver du en sang med vers på 4 linjer er 8 vers et godt maksimum. Vælger du derimod en melodi med vers på 8 linjer, bør du derimod begrænse dig til 4 eller 5 vers.

Vil du være sikker på et helt perfekt resultat, kan du vælge at få skrevet en personlig festsang her.