Skader på vores miljø er et stigende problem. Derfor er det vigtigt at gøre sig opmærksom på, hvad man selv aktivt kan gøre for at mindske miljøskader. En af de ting, man kan fokusere på, er at skifte til miljøvenlig varme, da det er både enkelt og effektivt.
Skift til et træpillefyr
Et træpillefyr har mange navne – pillefyr, stokerfyr og træpilleanlæg er nogle af dem. Et træpillefyr fungerer ved, at det tilføres træpiller som brændsel, hvilket er meget mere skånsomt for miljøet end fx gas og olie. Da træpiller består af naturlige materialer i form af sammenpressede træspåner og savsmuld, er de både optimale for miljøet og de fremtidige varmeregninger – når man ikke længere bruger kostbare, fossile brændstoffer, vil man hurtigt kunne se et billigere beløb på regningen. Og varmen forbliver stort set det samme, så man kommer heller ikke til at fryse.
Et træpillefyr er hurtigt og nemt at installere, og der findes forskellige slags. De kan også monteres i hele Danmark, så hvis man mangler et nyt fyringsanlæg, så er det bare med at komme ud og skaffe sig et splinternyt træpillefyr
Udnyt varmen optimalt
En anden god ting at overveje, hvis man vil være mere miljøvenlig, er at udnytte varmen i sit hjem bedst muligt. Det kan man bl.a. gøre ved at tænde alle radiatorer og indstille termostaterne på omkring 3 – det svarer til ca. 21 grader. Skruer man højere op for varmen, øger man sit energiforbrug med 5% pr. varmegrad, og det kan hurtigt løbe op i en del unødvendigt overforbrug.
Det kan måske lyde lidt sært, at man udnytter varmen optimalt, hvis man tænder alle radiatorer og ikke kun dem, man sidder ved. Men det er tidligere bevist, at det er den bedste måde at udnytte sin fjernvarme på. Det er derfor bedre og mere effektivt at have alle radiatorer kørende, i stedet for at skrue mere op for den, man sidder ved.
Når man vil udnytte sin varme i huset bedst muligt, er det også en god ide at lukke dørene til rum, man gerne vil have har forskellige temperaturer – fx soveværelset og stuen. Det er også sundt at lufte ud en gang eller flere i løbet af en dag, da et hjem med frisk luft og mindre fugt er nemmere at varme op.
Overvej en varmepumpe
Bor man i et område uden fjernvarme, så er en varmepumpe en god mulighed for at få miljøvenlig varme. En varmepumpe optager varme fra naturen omkring et hus, fx fra jorden og luften, og overfører det til radiatorer, vand og luften indenfor. Det bruger derfor ingen miljøskadelige stoffer.
En varmepumpe kræver blot, at man har plads udenfor og indenfor til at have den stående. Størrelsen varierer alt efter hvilken model, man vil anskaffe.